بعضی از نهادها به غیر از انواع شرکتها وجود دارند که برای کارهای غیر تجاری تاسیس میشوند. فعالیتهایی مانند فعالیتهای ادبی، علمی، خیریه، سیاسی، آموزشی، حقوقی و سایر کارهای دیگر در این نهادها انجام میشود. به این نهادها، موسسه میگویند که هیچ گونه فعالیت تجاری انجام نمیدهند اما با اینحال ثبت موسسه نیز تابع قوانین و مراحل خاصی است.
انواع موسسه
- موسسه غیر انتفاعی : در این نوع موسسه، هدفی برای تقسیم سود میان اعضای آن نیست که به آن موسسه غیر انتفاعی میگویند.
- موسسه غیر تجاری : هدف از تاسیس این نوع موسسه، تقسیم سود میان اعضای موسسه است که به آن موسسه غیر تجاری میگویند.
قوانین ثبت موسسه
- مقصود از موسسات غیر تجارتی مذکور در ماده ۵۸۴ قانون تجارت، همه تشکیلات و موسساتی است که برای مقاصد غیر تجاری مانند امور علمی یا ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل میشود اعم از آن که موسسان و تشکیل دهندگان قصد انتفاع داشته باشند یا نداشته باشند.
- موسسه مزبور از لحاظ انطباق با مقررات این آئیننامه به دو قسمت غیر انتفاعی و غیر تجاری تقسیم میشود.
- ثبت موسسه در تهران در اداره ثبت شرکتها و در شهرستانها در اداره ثبت مرکز اصلی آن انجام میشود.
- اظهارنامه ثبت موسسه در دو نسخه به زبان فارسی همراه با تاریخ و امضاء تدوین میشود و حاوی نکات زیر است:
- اسم، اقامتگاه، تابعیت، موضوع موسسه، مراکز و شعب آن
- اسم و اقامتگاه و شهرت اشخاصی که برای اداره کردن موسسات و تشکیلات معین شدهاند.
- اسم، اقامتگاه و تابعیت وکیل در صورتی که اظهار نامه توسط وکیل تنظیم شده باشد.
- تاریخ ثبت، محل و شماره ثبت نام کشوری که موسسه در آن به ثبت رسیده است در صورتی که موسسات خارج از ایران به ثبت رسیده باشند.
- تعیین ضمائم اظهارنامه
مراحل ثبت موسسه
- کامل کردن فرم تقاضانامه ثبت موسسه و امضا آن توسط شرکا
- کامل کردن فرم صورتجلسه موسسان و امضا آن توسط شرکا
- تنظیم و امضای همه صفحات اساسنامه توسط شرکا
- انتخاب چند نام و ارائه آن به مسئول تعیین نام اداره ثبت شرکتها
- معرفی نام شرکت به مراجع مربوط جهت دریافت مجوز
- پس از ارائه مجوز، ممیز ثبت شرکتها به شرط آن که نقصی در مدارک نباشد آنها را تایید میکند.
سپس متقاضی جهت پرداخت حق الثبت باید به حسابداری مراجعه کند. مسئول حسابداری با توجه به سرمایه موسسه مبلغی را جهت حق الثبت، اعلام میکند. متقاضی باید حق الثبت را در بانک ملی واریز کند. سپس وجه مذکور و فیش پرداختی را به حسابداری ارائه دهد.
حسابدار، تقاضانامه متقاضی را مهر میکند و ممیز مربوط، دستور ثبت را صادر میکند. در این زمان متقاضی میتواند به قسمت ثبت شرکتها مراجعه کند. - در قسمت ثبت شرکتها، پیشنویسی از آگهیهای تاسیس موسسه تهیه میشود. بعد از آن که رئیس اداره ثبت شرکتها مدارک را امضا کرد آگهی مربوط به ثبت موسسه برای انتشار آماده میشود. در این زمان متقاضی دوباره به بخش ثبت شرکتها مراجعه میکند و پس از احراز هویت توسط مسئول بخش ثبت، امضا میشود. سپس یک نسخه از مدارک مهر شده در اداره ثبت شرکت، به متقاضی داده میشود. متقاضی باید پرونده را به دبیرخانه تحویل دهد.
سپس یک برگ از آگهی را به اداره کل دفتر روابط عمومی و امور بینالملل یعنی بخش دایره آگهیها ببرد. پس از پرداخت مبلغ مشخص در بانک، برای انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشار، فیش پرداختی را به دبیرخانه تحویل دهد. پس از آن که رئیس اداره شرکتها نسخههای نوشته شده را امضا کرد، دو نسخه چاپ شده از آگهی به متقاضی داده میشود.
در این زمان، یک نسخه از آگهی برای انتشار در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی داده میشود. هم چنین نسخه دیگر همراه با فیش پرداختی به بخش دایره آگهیها برای درج در روزنامههای کثیر الانتشار فرستاده میشود.
بعد از انجام این مراحل، ثبت موسسه تمام میشود.
مدارک لازم برای ثبت موسسه
- دو نسخه تقاضانامه ثبت موسسه
- دو نسخه اساسنامه تکمیل شده
- اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط
- ارائه تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت موسسان و مدیران
- دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره
- رونوشت برابر اصل شناسنامه و کارت ملی نماینده شخص حقوقی
- ارائه اصل وکالتنامه یا رونوشت برابر اصل وکالتنامه یکی از اعضای موسسه
- دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی حقوق برای یکی از اعضای هیات مدیره
در آخر متقاضی باید این نسخه تایید شده را جهت ثبت و انتشار به اداره ثبت شرکتها ارسال کند.
ثبت موسسه حقوقی بدون مجوز وکالت
یکی از مسائل مطرح شده در این زمینه، ثبت موسسه حقوقی بدون مجوز وکالت است.
رئیس اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری بنا بر بخشنامهای اعلام کرده بود که شرایط ثبت موسسه حقوقی بدون پروانه وکالت هیچ منع قانونی ندارد و افراد میتوانند بدون داشتن پروانه وکالت، موسسه یا شرکت خود را به ثبت برسانند.
این بخشنامه با اعتراض شدید کانون وکلا روبهرو شد. در پی این اعتراضات رئیس کل اداره ثبت شرکتها، با توجه به ماده ۶۲ قانون برنامه پنجم توسعه ذکر کرد باید شرایط ثبت شرکتها و موسسات تسهیل شود تا رتبه بازرگانی ایران در سطح جهان افزایش پیدا کند. هم اکنون رتبه ایران در میان 189 کشور جهان برای ثبت شرکت 62 است که باید برای افزایش رتبه در این زمینه تلاش کنیم.
با وجود اختلافاتی درباره قانونی بودن یا نبودن این نوع موسسات، در نهایت رای دیوان عالی در این زمینه چنین بود که: «اگر چه جواز ثبت موسسات حقوقی برای عموم مردم و عدم پیشبینی شرایط تخصصی و صلاحیتی لازم برای متقاضیان ثبت این گونه موسسات در عمل مشکلات احتمالی در پیش خواهد داشت، لیکن عدم الزام به داشتن پروانه وکالت برای تاسیس موسسات حقوقی نظر قانونی چون ثبت موسسات حقوقی توسط غیر وکلا ملازمهای با تظاهر و مداخله صاحبان آنها در امر وکالت ندارد و با توجه به این که حوزه فعالیت موسسات مزبورگسترده بوده و فراتر از امر وکالت مرسوم در دادگستری است. طبق ماده 55 قانون وکالت – مصوب 1315 – انحصار ثبت موسسات حقوقی به وسیله وکلای دادگستری قابل استفاده نیست، بنابراین مصوبه مغایرتی با قانون ندارد.»
با توجه به این بخشنامه، اخذ پروانه وکالت، برای ثبت موسسات حقوقی جایگاهی ندارد و افراد میتوانند بدون دریافت مجوز، شرکت خود را ثبت کنند، بنابراین ثبت موسسه حقوقی بدون مجوز وکالت قانونی است.
تاسیس موسسه فرهنگی آموزشی
اولین قدم در تاسیس موسسه فرهنگی آموزشی این است که افراد باید به ثبت یک موسسه آموزشی اقدام کنند. سپس میتوانند برای اخذ نمایندگی در شهرهای مختلف تحت عنوان یک نام مشخص فعالیت خود را آغاز کنند.
تأسیس مؤسسه فرهنگی آموزشی، برای اخذ مجوز ابتدا باید از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس از طرف اداره ثبت شرکتها تایید شود.
برای ثبت موسسه، نام و سایر اسناد و مدارک موسسه باید نزد اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره ثبت شرکتها مورد قبول واقع شود.
در این بخش به مراحل صدور مجوز برای تاسیس موسسه فرهنگی آموزشی اشاره میکنیم.
- دریافت مجوز از واحد آموزش فرهنگی اداره کل
- درخواست کتبی واحدهای آموزشی از ادارات فرهنگ وارشاد اسلامی شهرستان مربوطه مبنی بر اجرای دورههای مهارتی
- درخواست تمدید از سوی متقاضی به همراه گزارش پایان دوره به اداره شهرستان ارسال شود و پس از تایید مراتب، به صورت کتبی به واحد آموزشهای فرهنگی اداره کل ارسال شود.
- ابلاغ شرایط به متقاضیان و درخواست مدارک مورد نظر
ثبت شرکت اینترنتی
یکی از شیوههای جدید در ثبت شرکتها، ثبت شرکت اینترنتی است. در این نوع ثبت، افراد بدون این که به صورت حضوری ثبت شرکت خود را انجام دهند، به صورت آنلاین شرکت مورد نظر خود را به ثبت میرسانند. افراد میتوانند با مراجعه به سایت اینترنتی اداره کل ثبت شرکتها از طریق آدرس http://irsherkat.ssaa.ir به صورت آنلاین، به ثبت شرکت اینترنتی و حتی تغییر آن اقدام کنند. سپس مدارک لازم را به واحد ثبت شرکت ارسال کنند.
اطلاعاتی که در این سامانه ثبت میشوند باید مطابق قوانین خاص باشند. اگر در این مدارک ارسال شده اطلاعاتی مغایر با مدارک و قوانین مشاهده شود، سبب توقف کار متقاضی ثبت شرکت میشود.
برای انجام مراحل ثبت شرکت اینترنتی، باید با وارد شدن به قسمت «پذیرش درخواست ثبت شرکت» اطلاعات را کامل و دقیق وارد کنید.
مراحل وارد کردن اطلاعات ثبت شرکت اینترنتی در سامانه ثبت شرکتها
- اطلاعات متقاضی
- نام و اطلاعات شخص حقوقی
- مدت و موضوع فعالیت شرکت
- آدرس دفتر مرکزی شرکت
- سرمایه اولیه شرکت
- اشخاص شرکت
- سهام یا سرمایه هر شخص
- سمت و ارتباط اشخاص
- معرفی شعب شرکت
- روزنامه شرکت برای ثبت اطلاعات سالانه و ماهانه شرکت
- متن صورتجلسه
- اساسنامه شرکت
- شرکتنامه
- مدارک
هزینه ثبت موسسه
متاسفانه در امور هزینه ثبت موسسه ممکن است افراد اطلاعات کمی داشته باشند و سردرگم شوند.
در این مقاله برای افزایش اطلاعات شما، هزینه ثبت موسسه را در مراحل مختلف بررسی میکنیم.
- مشاوره تخصصی با کارشناسان با تجربه موسسه حقوقی مشهور، رایگان است.
- هزینه تعیین نام شرکت: 40,000 ریال
- هزینه پستی: با توجه به حجم بسته و نرخ پستی در شهرهای مختلف، متغیر است.
- هزینه حق الثبت: از حداقل سرمایه یعنی 1,000,000 ریال تا 1,000,000,000 ریال به شکل تصاعدی بالا میرود. اما از 1,000,000,000 ریال به بالا ثابت میماند.
- هزینه روزنامه رسمی کل کشور: بعد از انجام ثبت، باید در روزنامههای کثیر الانتشار آگهی شود که بر اساس تعداد کلمهها و نوع روزنامه، میتواند هزینههای متفاوتی داشته باشد.
به عنوان مثال اگر برای ثبت موسسه در روزنامه «همشهری» آگهی منتشر شود، هزینه بالاتری نسبت به انتشار در روزنامههای دیگر دارد. برای اطلاع از دیگر هزینهها یا پاسخ دادن به سوالهایتان کافیست از طریق شماره تلفن ۲۲۹۱۴۲۰۶-۰۲۱ با کارشناسان ما تماس بگیرید.