برای ثبت شرکت هلدینگ ابتدا لازم است کمی با واژه ها و اصطلاحات رایج در این حوزه آشنا شوید. شرکت هلدینگ یا شرکت نگهدار ، شرکتی سهامی است که تعدادی شرکت زیر مجموعه یا شرکت تابعه دارد و کنترل و مدیریت شرکت های زیرمجموعه مستقیما زیرنظر اعضای هیات مدیره شرکت اصلی انجام می شود.
در واقع شرکت هلدینگ با خریدن بخش قابل توجهی از سهام شرکت دیگر از حق رای در شرکت وابسته برخوردار می شود.
اگر می خواهید در مورد ساختار شرکت های هلدینگ ، اساسنامه شرکت هلدینگ ، مزایا و معایب شرکت های هلدینگ ، انواع هلدینگ و ثبت شرکت هلدینگ در ایران بیشتر بدانید و با اصطلاحات این حوزه بیشتر آشنا شوید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
ساختار شرکت های هلدینگ
همانطور که میدانید شرکت هلدینگ شرکتی است که مالک سهام یک یا چند شرکت دیگر است و به عنوان شرکت مادر در آن شرکت ها سیاست گذاری می کند.
در واقع شرکت هلدینگ شرکتی سرمایه گذار ، مدیریتی و تخصصی است که بخش نسبتا زیادی از سهام دیگر شرکت ها را در مالکیت خود دارد.
تعریف شرکت هلدینگ بر اساس میزان مالکیت سهام شرکت تابعه در کشورهای مختلف با هم تفاوت دارد. به عنوان مثال این میزان در ایران و انگلیس بیش از ۵۰ درصد و در امریکا بیش از ۸۰ درصد است.
ایجاد هلدینگ به دو صورت ممکن است:
- تجزیه شرکت
در این حالت شرکت به دو یا چند شرکت تجزیه می شود و یک ستاد مرکزی شرکت های حاصله را کنترل و مدیریت میکند. - تحصیل دیگر شرکتها
در این حالت شرکت با خرید سایر شرکت ها و انواع سرمایه گذاری در املاک و مستغلات و طلا و نقره به صورت تدریجی یک ستاد مرکزی برای کنترل ایجاد می کند.
هدف اولیه از ایجاد هلدینگ خلق ارزش بیشتر نسبت به کسب و کارهای مستقل است اما هدف در نهایت خلق ارزش بیشتر نسبت به هلدینگهای رقیب از اهداف این استراتژی در کسب و کار است.
میتوان گفت نیاز به تخصصهای ویژه، تعارض میان منافع مدیران و ذینفعان، کمبود ارتباط و ضعف مدیریت از شرایط اثرگذار بر خلق ارزش به شمار میروند.
برای درک بهتر از ساختار هلدینگ میتوان به مشخصههای آن اشاره کرد. به طور کلی در توصیف ساختار هلدینگ میتوان گفت که ساختار هلدینگ:
- رشد بیرونی دارد
- تنوع نامربوط دارد
- کنترل ها بیشتر مالی دارد
- تمرکز کمتری نسبت به ساختار ساده یا چند بخشی دارد
شرکتهای تابعه را نیز میتوان در چند بخش طبقهبندی کرد. شباهت خریداران، شباهت کالاها و خدمات، شباهت هدف خرید و شباهت فرایندهای تولیدی از معیارهای این طبقهبندی به شمار میرود.
مدیریت و سازماندهی آسان، سربار مرکزی کمتر، تسری حسن شهرت، کاهش رقابت و انعطاف پذیری در تولید و ارائه خدمات از جمله مزایای تبدیل شدن به هلدینگ است.
با تبدیل شدن به هلدینگ آهنگ رشد ، ارزیابی عملکرد و تامین مالی پروژه تسهیل می شود و عموما مدیرانی که در هلدینگ ها تربیت میشوند مدیرانی چند بعدی به شمار میروند.
با تبدیل به یک شرکت مادر و ثبت شرکت هلدینگ ریسک خود را کاهش داده و برای خود و ذی نفعان خود تفکیک حقوقی به وجود می آورید. از طرفی کنترل شما بر شرکتهای تابعه با مالکیت محدود پابرجاست.
لازم به ذکر است همواره نیاز به داشتن سهم عمده از یک شرکت برای در دست گرفتن کنترل آن نیست. در برخی موارد با تصاحب ۲۵ درصد سهام می توان کنترل شرکت را در دست گرفت و در حالت هایی که سهام در سطح وسیعی توزیع شده باشد با خرید حدود ۱۰ ٪ سهام می توان کنترل شرکت را در دست گرفت. به این حالت کنترل با مالکیت محدود گفته می شود.
مدارک لازم برای ثبت شرکت هلدینگ
اگر قصد ثبت شرکت هلدینگ دارید باید در ابتدای امر مدارک زیر را جهت ارائه آماده کنید:
- آگهی تاسیس شرکت مادر
- مدارک ثبت شرکت های زیرمجموعه
- کپی مدارک هویتی نماینده های زیر مجموعه
- گواهی عدم سوء پیشینه نماینده های زیرمجموعه
مراحل ثبت شرکت هلدینگ
ثبت شرکت هلدینگ نیز مانند سایر امور ثبتی شامل مراحلی می شود.
در ابتدا تقاضای مجوز تاسیس شرکت مادر برای معاونت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس ارسال می شود. این کار برای ورود شرکت مادر در سازمان بورس اوراق بهادار انجام می شود.
پس از بررسی سازمان مجوز تاسیس شرکت مادر در قالب نامه ای صادر می شود و تقاضا در مرجع ثبت شرکت ها به ثبت می رسد. پس از ثبت نهاد مالی می بایست مدارک لازم جهت ثبت نزد سازمان بورس ارائه شود. بدیهی است در صورت داشتن همه شرایط و پس از انجام بررسی های لازم مجوز فعالیت شرکت صادر می شود.
ارسال فرمهای تقاضای صدور مجوز تاسیس شرکت مادر، فرم پرسشنامه مشخصات داوطلب سمت مدیرعاملی یا اعضای هیات مدیره نهاد مالی که توسط اعضا و مدیرعامل پر شده اند برای مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس اوراق بهادار.
پس از بررسی مدارک برای سازمان بورس اوراق بهادار در صورت کامل بودن مدارک سازمان موافقت اصولی خود با تاسیس شرکت را به صورت رسمی ابلاغ می کند.
با موافقت اصولی سازمان، شما موظفید ظرف مدت اعلام شده مدارک را تکمیل و ارائه کنید. با تکمیل به موقع مدارک درخواستی سازمان مجوز تاسیس شرکت و ثبت آن در مرجع ثبت شرکت ها صادر می شود.
در این مرحله شما باید اقدامات لازم جهت ثبت شرکت را انجام داده و مستندهای لازم را به سازمان بورس ارائه کنید.
با ارائه مدارک مذکور به سازمان در صورت کامل بودن مدارک و احراز شرایط لازم مجوز فعالیت برای شما صادر می شود.
مزایا و معایب سرمایه گذاری در شرکت هلدینگ
یکی از توصیه های کارشناسان سرمایه گذاری تنوع در سرمایه گذاری است که می توانید با سوق دادن سرمایه به سمت شرکتهای هلدینگ به این مهم جامه عمل بپوشانید.
با تاسیس شرکت هلدینگ میتوانید بازپرداخت وام های دریافتی را از طریق سرمایه شرکتهای فرعی انجام دهید
از جمله معایب شرکتهای هلدینگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیچیدگی و مشکل بودن فرایندهای کنترل مرکزی
- سیاسی شدن شرکت های مادر
- انتقال ناخواسته قدرت از اقمار به سازمان
- مالیات مضاعف
مسترثبت با ارائه انواع خدمات ثبت شرکت با در اختیار داشتن مشاورانی مجرب در خدمت شماست. شما می توانید هرگونه پرسش در زمینه ثبت شرکت هلدینگ را با کارشناسان ما در میان گذاشته و در اسرع وقت خدمات مورد نظر خود در این زمینه دریافت کنید.