برای آشنایی با ثبت شرکت در مناطق آزاد پیش از هر چیز بهتر است که به ماهیت این مناطق و کارکردها و تفاوتهای آن با سایر نقاط بپردازیم. ثبت شرکت در مناطق آزاد با داشتن مزایایی نظیر معافیتهای مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمرکی و تسهیل فرایندهای صادرات و وارداتی باعث شده که این کار به عنوان یکی از زمینههای لازم برای آغاز فعالیت اقتصادی در این منطقه شناخته شود.
در این مقاله به طور کلی با منطقه آزاد آشنا میشویم. مزایای ثبت شرکت در این مناطق و مراحل ثبت شرکت در مناطق آزاد در ادامه شرح داده شده است. اگر سوال یا ابهامی در این زمینه داشتید میتوانید با ما تماس بگیرید و از مزایای مشاوره رایگان مستر ثبت بهرهمند شوید. با ما همراه باشید.
منطقه آزاد چیست؟
منطقه آزاد تجاری یک محدوده محافظت شده از خاک کشور ایران است ولی برای سهولت در سرمایهگذاری در آن و رونق اقتصادی کشور، برخی از محدودیتهای سرزمین اصلی را ندارد.
طبق قانون به منظور سرعت در انجام امور زیربنایی، ایجاد شغل مولد و غیر کاذب، تنظیم بازار کالا، ایجاد ارتباطات اقتصادی با کشورهای همسایه، بالا بردن ضریب امنیت اقتصادی کشور و منطقه، افزایش میزان تولید و صادرات کشور، ارائه بهتر خدمات عمومی و در یک کلمه عمران و آبادانی کشور، به دولت اجازه داده شده است که مناطق آزادی تجاری و صنعتی را راهاندازی کند.
مناطق آزاد تجاری کشور از 7 منطقه آزاد تشکیل شده است که شامل موارد زیر است:
- منطقه آزاد کیش
- منطقه آزاد چابهار
- منطقه آزاد اروند
- منطقه آزاد ارس
- منطقه آزاد انزلی
- منطقه آزاد ماکو
- منطقه آزاد قشم
هر کدام از این مناطق آزاد تجاری کارکردهای خاص خود را در اقتصاد دارد و فعالانی که قصد ثبت شرکت در منطقه آزاد را دارند، از قبل باید در مورد مزیتهای خاص هر یک به طور کامل تحقیق کرده باشند.
این مناطق در مرزهای کشور قرار گرفتهاند و از نظر قرارگیری در شاهراههای اصلی بینالمللی در موقعیت ممتازی هستند و هر یک به آبهای آزاد جهانی خاصی دسترسی دارند.
مزایای ثبت شرکت در مناطق آزاد
هر شرکتی که در مناطق آزاد ثبت میشود تمام زمینههای لازم برای یک فعالیت اقتصادی مناسب را خواهد داشت. این موضوع باعث شده است که کار تولید در مناطق آزاد به سهولت قابل انجام باشد و تنها چیزی که تمایز بین شرکتها را ایجاد کند، توان مدیریتی، دانش و تکنولوژی متفاوت باشد.
- بهرهگیری از معافیتهای کامل مالیاتی که بین 15 الی 20 سال بسته به نوع فعالیت اقتصادی، متغیر است.
- نیاز نداشتن به پرداخت عوارض گمرکی که موقعیت خاصی را برای فعالین اقتصادی این مناطق رقم زده است.
- اجازه ورود به این مناطق به خارجیها بدون نیاز به اخذ روادید از طرف حاکمیت ایران
- نبود تشریفات اضافه اداری در امور مختلف بانکی و بیمهای
- اجازه انتقال کالا و ارز به صورت نامحدود به دیگر مناطق آزاد تجاری و یا خارج از کشور (انتقال کالا و ارز به سرزمین اصلی، در حکم قاچاق است)
- امکان تملک 100 درصد برای اتباع خارجی
- فعال بودن «بورس اوراق بهادار» و «بورس نفت و محصولات پتروشیمی» در این مناطق همگام با تمام کشور
- ایجاد امنیت برای داراییهای معنوی فعالان و تضمین مالکین معنوی آنان از طریق ایجاد امکان ثبت آسان شرکت، مؤسسه فرهنگی، مؤسسه صنعتی و …
- تشریفات سادهتر نسبت به سرزمین اصلی برای صادرات مجدد و ترانزیت محصولات مختلف
برقراری مقررات آسان برای ورود و خروج کالاهای مجازاین مزایا نشان میدهد که هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد با داشتن یک نقشه کسب و کار مناسب، قابل بازگشت است.
مراحل ثبت شرکت در مناطق آزاد
مراحل ثبت شرکت در مناطق آزاد به طور کلی از سرزمین اصلی متفاوت است و مدیریت جداگانه دارد. چون معمولا متقاضیان ثبت شرکت در منطق آزاد، میتوانند از کشورهای خارجی هم باشند و این موضوع نیاز به انعطافپذیری خاصی در روند اداری ثبت شرکت در مناطق آزاد دارد و مؤلفههای امنیتی و فرهنگی خاص خود را میطلبد.
هر یک از مناطق آزاد، واحدی مستقل را به نام ثبت شرکتها در خود ایجاد کردهاند.
مراحل ثبت شرکت در مناطق آزاد تجاری بنابر دستورالعملهای شورای عالی مناطق آزاد کشور که رئیس آن از طرف رئیس جمهور انتخاب میشود موارد زیر است:
- سرمایهگذار باید در ابتدا به معاونت اقتصادی منطقه آزاد مورد نظر مراجعه کند و درخواست خود را به صورت کتبی ارائه کند (البته این مراحل در بعضی از مناطق به صورت الکترونیکی است)
- تقاضانامه تعیین نام باید توسط متقاضی پر شود. البته این به منزله تأیید نهایی نام درخواستی نیست چون ممکن است کس دیگری هم همان نام را ثبت کرده باشد یا نام درخواست شده با بعضی از قوانین و معیارها همخوانی نداشته باشد.
- تأیید نهایی نام شرکت از طرف واحد ثبت شرکتهای منطقه آزاد مورد نظر
- مجوزهای سرمایهگذاری یا هر مجوزی که از طرف معاونت اقتصادی قابل ارائه است، به متقاضی داده میشود ولی در مورد سایر مجوزها که از اختیار این معاونت خارج است، باید به سازمانهای مربوطه مراجعه شود.
- دریافت کپی کارت ملی، شناسنامه و گواهی عدم سوءپیشینه اعضای هیئت مؤسس شرکت.
- تکمیل اوراق و مدارک مورد نیاز شرکت و ارائه آن به واحد ثبتی سازمان منطقه آزاد.
- مدارکی مانند صورتجلسه هیئت مؤسس و … که در ثبت همه شرکتها معمول است توسط واحد ثبتی منطقه دریافت میشود.
- هزینه حقالثبت توسط سرمایهگذار باید پرداخت شود و فیش بانکی آن به واحد ثبت ارائه گردد.
- ثبت نهایی شرکت
- دریافت یک نسخه از مدارک ثبت شده توسط سرمایهگذار
- انتشار آگهی ثبت توسط سرمایهگذار در روزنامه رسمی کشور
- یک نسخه از این آگهی باید به واحد ثبتی منطقه ارائه شود.
- تعیین کد اقتصادی و ارائه آن به سرمایهگذار
- اقدام سرمایهگذار برای دریافت کارت بازرگانی
تعداد این مراحل از مراحل ثبت شرکت در سرزمین اصلی، دست کمی ندارد ولی از مزایای مناطق آزاد تجاری این است که این مراحل به سرعت طی میشود. همه این کارها برای آن است که امر تولید در مناطق آزاد تجاری به سرعت انجام شود.
از مزایای ثبت شرکت در مناطق آزاد که بگذریم بد نیست که از معایب ثبت شرکت در مناطق آزاد هم گفته بگوییم. ثبت شرکت در مناطق آزاد معمولا به دلیل دور بودن این مناطق از محل زندگی مدیران شرکتها، کمی زمانبر است و با وجود سعی مسئولین این مناطق، به دلیل نیاز به رفتوآمد این افراد و ناآشنایی آنان با قوانین این مناطق در ابتدا به طول میانجامد.
اینجاست که پای شرکتهایی مانند مسترثبت برای ثبت شرکت در مناطق آزاد به میان میآید تا ثبت شرکت را برای این مدیران راحت کنند و هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد را کاهش دهند.
تفاوت منطقه آزاد تجاری و منطقه ویژه اقتصادی
مناطق ویژه اقتصادی نسبت به منطقه آزاد تجاری سابقه بیشتری دارند. در سال 1368 بود که در برنامه پنجساله اول توسعه کشور و در تبصره 20 این قانون مصوب شد که برای پشتیبانی از از امر تولید، گمرکات و سازمان بنادر و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ظرف مدت 6 ماه مناطق ویژه و حراستشدهای را در کنار مرزهای ورودی گمرکات کشور برای نگهدای مواد اولیه، قطعات و محصولاتی که به صورت امانی و بدون انتقال ارز وارد کشور میشوند، تأسیس کنند.
البته واردات این محصولات تابع قوانین صادرات و واردات است ولی در مجموع، قوانینی که برای کار تجاری در این مناطق وجود دارد نسبت به بقیه مناطق کشور، از محدودیتهای کمتری دارد.
در ادامه تفاوت منطقه آزاد تجاری و منطقه ویژه اقتصادی باید اضافه کرد که منطقه آزاد تجاری نسبت به منطقه ویژه اقتصادی، شباهت بیشتری به یک شهر کامل دارد و طبیعتا امکانات بیشتری در آن برای فعالان اقتصادی وجود دارد. نکته بعدی این که معافیت مالیاتی در مناطق آزاد نزدیک به 15 یا 20 سال است ولی در مناطق ویژه، چنین چیزی وجود دارد و تخفیفهای مالیاتی هم که سازمان امور مالیاتی قائل میشود، فرقی با جاهای دیگر کشور ندارد.
مورد چهارم هم در مورد امکان خردهفروشی است که در مناطق ویژه فقط برای اتباع خارجی ممکن است ولی در مورد مناطق آزاد تجاری، چنین محدودیتی طبق قانون وجود ندارد.
محدودیت مناطق آزاد در مورد روادید اتباع خارجی هم بسیار کمتر است. هر تبعه خارجی به راحتی میتواند در مبادی ورودی مناطق آزاد تجاری، روادید خود را دریافت کند ولی برای مناطق ویژه اقتصادی، همان قوانین داخلی کشور حاکم است.
در انتها هم باید به مقررات کار و بیمه تأمین اجتماعی اتباع خارجی اشاره کرد که در مناطق آزاد تجاری، مقرراتی خاص دارد و با مقررات مناطق ویژه که مشابه داخل کشور است، متفاوت است.
شرایط ثبت شرکت در منطقه آزاد چابهار
چابهار تنها بندر اقیانوسی است که در ایران موجود است و در واقع دروازه ترانزیت کالا در شرق کشور است. در منطقه آزاد چابهار آمار ثبت شرکتها به ترتیب به ثبت شرکت با مسئولیت محدود، ثبت شرکت سهامی خاص و سپس ثبت شرکت تضامنی اختصاص دارد.
شرایط ثبت شرکت در منطقه آزاد چابهار هم مانند دیگر مناطق آزاد تجاری است و تابع قوانین کلی شورای مناطق آزاد است. خبر خوش برای شما این است که از طریق سامانه ثبت شرکت در مناطق آزاد که در منطقه آزاد چابهار فعال است، کار ثبت شرکت خیلی راحتتر شده است.
ثبت شرکت در منطقه آزاد کیش ، ثبت شرکت در منطقه آزاد اروند و همچنین 4 منطقه دیگر گزینههایی هستند که به نظر میرسد که زمان بیشتری نیاز دارند تا در سامانه ثبت شرکت در مناطق آزاد فعالتر شوند و از این رو، ثبت شرکت در آنها کمی مشکلتر است، اما اگر قصد ثبت شرکت در مناطق آزاد را دارید میتوانید همین حالا با مستر ثبت تماس گرفته و از مشاوره رایگان کارشناسان ما در این زمینه بهره ببرید. به طور کلی ثبت شرکت در منطقه آزاد اگر چه ممکن است دشواریهایی داشته باشد اما اگر تصمیم به انجام آن دارید، میتوانید مطمئن باشید که در ادامه سرمایهگذاری یا کسب و کارتان در این مناطق بازگشت سرمایه و کسب سود را به سرعت مشاهده خواهید کرد.