طبق ماده 20 قانون جمهوری اسلامی، شرکتهای تجاری به هفت دسته تقسیم میشود که یکی از این انواع هفتگانه، شرکت تضامنی است. اگر قصد ثبت شرکت تضامنی دارید تا با شرکای خود کسب و کارتان را گسترش دهید، حتما این مقاله را تا پایان بخوانید.
شرکت تضامنی (General Partnership) یکی از انواع شرکتها است که برای امور تجارتی، با اسم مخصوص، میان دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی، ایجاد میشود و طبق ماده 116 قانون تجارت، شرکت تضامنی نمیتواند به فعالیت در امور غیرتجاری بپردازد.
در این نوع شرکت، یک یا چند نفر به عنوان مدیر، توسط شرکای شرکت تضامنی انتخاب میشوند که این مدیر یا مدیران میتوانند از میان شرکا باشند یا بر اساس توافق، از میان افرادی خارج از شرکت انتخاب شوند که این مدیر میتواند در همان محدوده کاری خود به امور تجاری بپردازد و اگر از آن محدودهای که برایش مشخص شده باشد پا را فراتر بگذارد، خودش مسئول همه ضرر و زیانهای احتمالی شرکت خواهد بود.
این شرکت برای اشخاصی است که نسبت به هم دیگر اطمینان کامل دارند ولی هر کدام به صورت جداگانه سرمایهای برای تشکیل یک شرکت را ندارند. در صورت تمایل برای آشنایی با دیگر انواع ثبت شرکت میتوانید به سایر مطالب مستر ثبت مراجعه کنید.
ویژگی شرکت تضامنی
بعد از ثبت شرکت تضامنی، مهمترین ویژگی شرکت شما در مقایسه با شرکتهای دیگر این است که، اگر سرمایه شرکت برای پرداخت بدهیها کافی نباشد، هر یک از شرکا مسئول پرداخت آن قرض هستند و هنگامی که شرکت های تضامنی منحل شوند، تا حق و حقوق طلبکاران را نپردازند، خود هیچ سهمی از دارایی شرکت نخواهند داشت و تضامنی بودن مسئولیت نیز به همین معنا است که اگر دارایی شرکت برای بازپرداخت بدهی کافی نبود، هر یک از شرکا باید تمام بدهیهای شرکت را بپردازد.
تا زمانی که شرکت پابرجا است کسی نمیتواند سهم خود را مطالبه کند اما در صورت منحل شدن شرکت های تضامنی طلبکار میتواند طلب خود را از یک نفر از شرکا بخواهند ولی این مانع از آن نمیشود که وی نتواند طلب خود را از دیگر شرکا بخواهد.
در این زمان، اگر یکی از شرکا قرضها را پرداخت کند، میتواند در تقسیم سود و زیان، با شرکای دیگر شریک بشود.
با تحقیق در مورد شرکتهای تضامنی متوجه میشویم که در واقع این شرکت نمیتواند برای شرکا یک راه مطمئن باشد ولی به یقین میتواند برای معاملهکنندگان، سودآورترین راه ممکن است.
ویژگی دیگر شرکت تضامنی این است که این شرکت، نیازی به اساسنامه ندارد ولی اگر بین شرکا قراردادی وضع شود، لازم است که در اساسنامه درج شود زیرا در آن، امور اساسی شرکت مانند: نام شرکت، موضوع شرکت، مدت فعالیت، نحوه تقسیم سود و قوانین مرتبط با انحلال شرکت یا فوت شرکا قید میشود.
تاریخچه شرکت های تضامنی
شرکت تضامنی از نظر تاریخی، مربوط به بخشی از حقوق روم باستان است که در قرون وسطی در اروپا نیز به همین شکل کنونی رایج شد و از نظر تاریخی، این نوع شرکت سابقه طولانی دارد. در حال حاضر شما میتوانید در هر کشوری اقدام به ثبت شرکت تضامنی کنید، چرا که به طور تقریبی این نوع شرکت در نظام همه کشورها وجود دارد و در کشورهایی مانند ایران و فرانسه، دارای شخصیت حقوقی است.
تاسیس شرکت تضامنی
برای تاسیس شرکت تضامنی، شرکتنامههایی به صورت چاپی در اداره ثبت شرکتها وجود دارد که با آن میتوان شرکت را تاسیس کرد. این اولین مرحله برای ثبت شرکت تضامنی است.
در این شرکتنامه باید نام، موضوع شرکت، نشانی کامل و اسامی شرکا به طور کامل ذکر شود.
در این نوع شرکت، تمام دارایی افراد اعم از منقول و غیرمنقول در اختیار شرکت قرار میگیرد و در قبال تمام اتفاقات احتمالی، مسئول هستند.
ثبت شرکت تضامنی
برای ثبت شرکت تضامنی، یک شرکتنامه تنظیم میکنند که حدود وظایف هر یک از شرکا را در آن ذکر میکنند اگر طبق ماده 47 قانون ثبت، این شرکت ثبت نشود، در جایی به رسمیت شناخته نخواهد شد همچنین این ثبت شرکتنامه برای شرکتهای تضامنی در اداره ثبت شرکتها انجام میشود.
مفاد این قرارداد را ابتدا در دفتر ثبت شرکتها به ثبت میرسانند سپس آن را برای اطلاع عموم منتشر میکنند.
اسناد و مدارک لازم جهت ثبت شرکت تضامنی
1. دو برگ تقاضانامه تکمیل شده
2. دو برگ شرکتنامه تکمیل شده
3. دو نسخه اساسنامه تکمیل شده
4. تکميل فرم تعيين نام به ترتيب اولويت نامهای پيشنهادی و همچنين فيش واريزی
5. اصل مجوز فعاليت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نياز به مجوز داشته باشد.
6. تصوير برابر با اصل مدارک احراز هويت همه شرکا، مديران و هيأت نظارت (درمواردی که تعداد شرکا بيش از 12 نفر باشد)
7. اصل گواهی عدم سوءپيشينه جهت اعضای هیأت مديره و مديرعامل
8. دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی مؤسسين
9. دو نسخه صورتجلسه هيأت مديره
10. اصل وکالتنامه وکيل دادگستری در صورتی که ثبت شرکت توسط وکيل صورت پذيرد.
انتخاب نام برای شرکتهای تضامنی
یکی از نکات مهم در ثبت شرکت تضامنی این است که در انتخاب نام شرکت علاوه بر این که باید به تضامنی بودن آن اشاره شود، حداقل باید نام یکی از شرکا در آن آورده شود، برای مثال: شرکت تضامنی حسینی و برادران یا شرکت تضامنی حسینی و شرکا.
قید کردن تضامنی بودن شرکت هم نشاندهنده شخصیت حقوقی آن است و هم اعتبار شرکا را نشان میدهد حتی در بعضی از مواقع نام شرکت میتواند نام تمام شرکا باشد که مسئولیت تعهدها را بر عهده دارند و اگر یکی از آنها فوت کند یا از شرکت خارج شود، نامش حذف میشود و نام شخص جدید جایگزین آن میشود ولی سایر شرکتها نمیتوانند به این شکل، از اسامی استفاده کنند.
به طور کلی هر چه اعتبار شخصی که نامش برای نامگذاری روی شرکت انتخاب میشود بیشتر باشد، اعتبار شرکت نیز بالاتر میرود.
شرکت تضامنی، کاملترین نوع شراکت اشخاص است که همه شرکا در این شرکت، چه در معامله حضور داشته باشند چه نداشته نباشند، باید به تعهد خود عمل کنند.
انتخاب هیات مدیره در شرکت تضامنی
در مطالب بالا به این موضوع اشاره کردیم که مدیر شرکت از بین شرکا یا خارج از شرکت انتخاب شود.
یکی دیگر از ویژگیهای شرکت تضامنی در انتخاب مدیر این است که مدیر اگر از کار خود استعفا بدهد یا عزل بشود شرکت همچنان به کار خود ادامه میدهد و مدیران، برای اداره کردن شرکت، همه اختیار را در دست دارند به جز اختیاراتی کارهایی که از آنها گرفته شده است.
تقسیم سود، زیان و سرمایه شرکت تضامنی
طبق ماده 199 قانون تجارت، تقسیم سود و زیان میان شرکا، بر اساس حق شراکت آنها است و اگر شرکت منحل شود بعد از آن به همان اندازه سهمی که در شرکت داشتند، متحمل ضرر و زیان میشوند که این موضوع در شرکتنامه ذکر شده است و شما هنگام ثبت شرکت تضامنی باید به این موضوع دقت کنید.
پذیرش شریک جدید در شرکت تضامنی
هنگامی که شرکت به سرمایه بیشتری نیاز دارد شرکا با یکدیگر توافق میکنند که شریک جدیدی را وارد سرمایهگذاری کنند تا کمبودهای آن بخش را بتوانند جبران کنند و گاهی نیز یکی از شرکا تمایل به ادامه شراکت ندارد که مطابق ماده 13 قانون تجارت، هر یک از شرکا زمانی میتواند سهم شراکت خود را به شخص دیگری واگذار کند که رضایت همه شرکا را برای ورود او به شرکت جلب کرده باشد و این شریک جدید مسئول تمام قروض قبل از ورود به شرکت نیز است.
پذیرش شریک جدید در دو صورت ممکن میشود که یک قسمت یا تمام سهم شریک یا شرکای قبلی را بخرد یا در شرکت سرمایهگذاری کند.
انحلال شرکت تضامنی
تمام شرکتها زمانی به وجود میآیند و زمانی دیگر از بین میروند و منحل شدن آن به معنای پایان کار آن شرکت است.
از دلایل عمده انحلال شرکت تضامنی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
1. از بین رفتن تعدد شرکا
2. انقضای تاریخ شرکت در صورت محدود بودن زمان فعالیت
3. ممنوع شدن موضوع فعالیت شرکت
4. ورشکستگی
5. باطل شدن توافق بین شرکا
6. توافق شرکا برای انحلال شرکت
دلیل انتخاب شرکت تضامنی
موضوع مهمی که افراد را ترغیب به تشکیل و ثبت شرکت تضامنی میکند، این است که اگر بدهی برای شرکت به وجود بیاید فقط شریک ضامن باید آن بدهی را بپردازد.
یکی از مواردی که باعث میشود افراد برای سرمایهگذاری، شرکت تضامنی را انتخاب کنند این است که افراد میدانند که فقط با یک یا چند شخص حقیقی روبهرو هستند و به راحتی میتوانند طلب خود را وصول کنند به همین خاطر بیشتر صرافیها و تجارتهایی مانند آن، به ثبت شرکت تضامنی، علاقه زیادی نشان میدهند.
نمونه ترازنامه در شرکت تضامنی
شرکت تضامنی مجیدی و شرکا
صورت ترازنامه
به تاریخ 29/12/1388
وجه نقد 12500000 حسابهای پرداختنی 9000000
موجودی کالا 15000000 اسناد پرداختنی 6000000
حسابهای دریافتنی 26000000 سرمایه محمدی 25000000
ذخیره مطالبات مشکوک الوصول (5000000) سرمایه مجیدی 35000000
ساختمان 30000000
استهلاک انباشته (3500000)
جمع 75000000 جمع 75000000
نسبتهای سود و زیانی به ترتیب 30 و 70 است.
2-1) در تاریخ 1/1 شرکا توافق نمودند که اقای احمدی به عنوان شریک جدید با سرمایهگذاری موجودی کالای به ارزش بازار 15000000 و ارزش مورد توافق 20000000 وارد شرکت شود و در 20 درصد شرکت سهیم شود مطلوب است:
.1 ثبت رویداد مالی فوق با دو روش: الف) سرقفلی ب) پاداش
2 .محاسبه نسبتهای سود و زیانی پس از ورود شریک جدید
نمونه سوال حسابداری شرکتهای تضامنی
مسئله اول: امین و اکبر در 10/10/1388 شرکت تضامنی امین و شرکا را تاسیس کردند. سهمالشرکه امید 75,000,000 ريال بود که به طورنقدی پرداخت شد و سهمالشرکه اکبر شامل داراییهای زیر است که از فروشگاه خود به شرکت آورده است:
ارزش دفتری در دفاتر فروشگاه ارزش مورد توافق
وجوه نقد 5,000,000 ريال 5,000,000 ريال
حسابهای دریافتنی 4,700,000 ريال 2,000,000 ريال
ساختمان 40,000,000 ريال 35,000,000 ريال
زمین 22,000,000 ريال 30,000,000 ريال
وسائط نقلیه 5,000,000 ريال 3,000,000 ريال
مطلوب است: ثبت رویدادهای مالی جهت تشکیل شرکت تضامنی
اگر در مورد ثبت شرکت تضامنی سوالی دارید یا احساس میکنید احتیاج دارید کمی بیشتر راهنمایی شوید با شماره تلفن 22914206 تماس بگیرید تا مشاوران ما به صورت رایگان با شما تماس بگیرند.